Mikrohullamu

B. István renyta at axelero.hu
Mon Aug 22 09:53:53 CEST 2005


> >> És van egy közkeletű duma, ami rohadtul nem igaz. Ha valami
> > természetes
>
> > Ezt senki nem vitatja. Mérges növények, rovarcsípések és állatok
>
> Dehogynem! Éppen ezért írtam. Mindenféle szereket azzal akarnak
eladni, hogy
> ez csak természetes anyagokat tartalmaz, tehát nem árthat. Ettől
vagyok
> kiakadva éppen.

Ne akadj ki tőle! Azt hiszem Te is inkább olyan anyagokat fogyasztasz
szívesebben, amik a természetben teremnek, a maguk mexokott módján
"gyártódnak" és nem szintetikus utánzatok, (mesterséges ízek,
színezékek, állagjavítók, tartósítók és ki tudja milyen egyéb
adalékok) halmaza. Én legalábbis nagyon rühellem az ilyen dolgokat és,
ha lehet, akkor nem is nyomok le ilyesmiket a búrámon. Sőt, nem is
kenek magamra semmilyen gyári maszatot sem, kivéve a tisztálkodószerek
némelyikét, de azt se túlzásokba esve!!!:-))
Az viszont a dolog másik oldala, hogy -mint gyakran más esetekben is-
ezzel visszaélnek egyes üzletemberek és természetes eredetűnek hazudva
igyekeznek ránk sózni az olcsón, nagy tömegben előállított mű
szarokat.
>
> > Ezt cáfolom. a paprika csípését okozó anyag nem méreg, hanem
gyógyító
> > hatású vegyület. Ja, hogy nagy mennyiségben árthat? Úgy a
C-vitamin
> > is, vagy bármi más, ami az életfunkciókat segíti.
>
> Asszem a kapszaicinről beszélünk (ha jól tudom). Hát az bizony csak
abban a
> mennyiségben nem árt, amit meg szoktunk enni. Nem tudok róla, hogy
ezzel
> nagyon szoktak bármit is gyógyítani. A paprikában elég kevés van. Ha
> megkapnánk töményebben, valszleg belehalnánk. Szóval méreg az!
Mint minden, nagy mennyiségben ez is árthat, ez nem vitás. De
normális, emberi mennyiségben fogyasztva rengeteg előnyös tulajdonsága
van. Pl segíti az emésztést, mert fokozza az enzimek és a nyál
termelését. Védi a gyomor és a bél nyálkahártyját, mert olyan váladék
kiválasztsára készteti, ami gátolja a káros anyagokkal való
érintkezést, mint gyomorsav, pia, koffein, egyéb anyagok. Nagyon jó
hatással van az érrendszeri betegségek ellen, az érfalakat megvédi a
káros lerakódásoktól (pl koleszterin). Persze nem gyógyszer, tehát a
betegséget nem múlasztja el, de a megelőzésben sokat számíthat és a
tünetek enyhítésében is van szerepe. Segít a fogyókúrában is, mert
felgyorsítja az anyagcserét, hamarabb égnek el a zsírok.
Készítenek kapszaicin tartalmú krémeket a reumatikus és izületi
fájdalmak enyhítésére, de az erőspaprika fogyasztása enyhíti a
fejfájást is, jó hatással van a légúti betegségek ellen, pl enyhíti a
torokgyulladás kellemetlenségeit, lazítja a köhögést, orrdugulást.
Lehetne még sorolni...........
>
> Az biztos, hogy legkevesebb az íz- és szagérzékelő idegeket legalább
> átmenetileg károsítja. Meg azokat az idegeket, amik a kijáratnál
vannak. :-)
> hjozsi

Nem károsítja, legfeljebb fokozottan ingerli azokat. Pont ezzel éri el
a pozitív hatásait!!!
Én a bogyiszlói paprika nagy imádója vagyok, évtizedek óta csak azt
eszem és nem kis mennyiségben. A saját részünkre magunk termeljük és
még télen is esszük a fasza lecsót, töltöttpaprikát, és szinte minden
kajába bele is főzzük, ami nem édes.
Sem a csili, sem más, hasonló baromság nem érdekel ami csak kurvára
csíp, de amúgy semmi íze nincs! A bogyiszlói paprika zamatának nincs
párja és a csípőssége is valahogy "emberközeli" tud lenni.

üdv: I.




More information about the Elektro mailing list