Segitsetek villanyszamla ugyben! (bocsi, egy kicsit hosszu) - vasklorid
Cseh Róbert
R.Cseh at Richter.hu
Wed Jun 23 14:14:35 CEST 2004
Szia hjozsi!
**De miért nem történik semmi, ha nyákot maratok ebben a vaskloridos, sósavas löttyben?
**1. nem pezseg az istennek sem (mondjuk nem hiányolom :-) ) 2. nem melegszik fel, 3. nem érzek semmi szagot, és 4. a **nyákokat mégis lemarja.
**Másoknál miért marja a környezetet?
**Van jelentősége annak, hogy mennyire töményre készül a lötty, és hogy van-e benne járulékos sósav?
Az egyensúly eltolás a lényeg:
Több egyidejű folyamat van:
FeCl3 + H2O <-> Fe(OH)Cl2 + HCl
Fe(OH)Cl2 + H2O <-> Fe(OH)2Cl + HCl
Fe(OH)2Cl + H2O <-> Fe(OH)3 + HCl
HCl + H2O <->> sósavoldat
Neked ugye az a cél hogy minél több FeCl3 maradjon a rendszerben, így a sósavval ebbe az irányba tolod el az egyensúlyokat.
A cc sósav 37%-os (ja és a sűrűásége mindig a következő: 1g/cm3 + (töménység/2) g/cm3
Azaz: 37%-os sósavra: 1g/cm3 + 37%/2 g/cm3 =1,185 g/cm3
Az egyensúlyok aránya határozza meg mennyi HCl szökik ki a rendszerből (hőfok illetve koncentrációfüggő... Szép kis diffegyenlet:)). Az emberi orr annyira nem érzékeny HCl gázra.
Pl. a cián (HCN) és a kénhidrogén (záptojásgáz:)) (H2S) mérgezési koncentrációja kb. ugyanaz. Csak aH2Sre annyira érzékenyek vagyunk, hogy már minimális mennyiség esetén is érezzük. (ugyanilyen az anyag a Etán-ditiol is. Ha itt dolgozunk vele a cégnél (fogamzásgátló szintézisútjában van benne egy ilyen lépés) és 1 deci mellémegy a Richter másik felén is érződik!(~0,5 km, szélcsend) A mellémegy alatt értsd, hogy elnyeletőbe megy, és mondjuk az adagólócsap mellett ereszt valamiért, kiméréskor nem mossák el egyből a kimérőt...)
De a ciánt pl. 2 másodpercig érzed, mert a szaglóideget roncsolja.
De a keserűmandula amit érzel általában az benz-aldehid (erre mondják h. olyan ciánszag van). Patikában grammra lehet venni:) benzilaldehidet. Levegőn benzoésavvá alakul, éás tartósítószernek használják a keletkező benzoésavat pl.
És fura módon nem említi a közkedvelt sósav + hidrogénperoxid oldatot ez a táblázat.
-> ez az utóbbi időkben terjedt csak el, és a H2O2 előállítása elég drága bírt lenni egy időben....
-> munkavédelmileg nehezen kezelhetőbb mint az említettek, valamint agresszív így a 2 együtt.
-> maratási teljesítményben+hulladákkezelés elmarad az előbbiektől.
****Lehet, hogy azért nem említi a könyv, mert folyamatos gyártás szempontjából nézi a dolgokat, és a regenerálás, az anyagok visszanyerése, illetve a szennyvízkezelés szempontjait is figyelembeveszi? Egy példamondat: A kénsavas peroxidos löttyből a réz szulfát formájában hűtéssel kinyerhető. (Aztán irány a szőlő, lehet permetezni. :-) )
->A szőlőpermetezés rézszulfát+mésztej (a sima rézszulfátort az első jöttment eső lemossa).
-> Szennyvízbe meghatározott sótartalom mehet csak bele, valamint inkább lúgos, mint savas anyagok. Sav hatására kéntartalmú gázok szabadulhatnak fel+fémet tönkreteszik. Lefolyóba sósavat öntve pl. intenzív záptojásszag lesz. A lerakódott fehérjék bomlása miatt.....
****A vaskloridos lötty utólagos feldolgozására aszongya, hogy elektrokémiai úton lehetséges, de kivitelezése bonyolult, ritkán alkalmazzák. A réztartalmúaké sokkal kivitelezhetőbbnek tűnik, viszont ezeket egyikünk se használja. :-) Talán ezek miatt, amik kellenek ebbe-abba: monoetanol-amin, ammónium-nitrát, ammónium-klorid, ammónium-hidrogén-foszfát...
->Anyagokat be kell szerzni. Tárolni kell. Ja és árvonzata is van. Némelyek méregengedélyhez kötöttek ipari alkalmazás esetén.... Szerintem ezek is befolyásolják egy eljárás elterjedését...
Robi
More information about the Elektro
mailing list