Re: radio --> TIP lett.- Hotárolás

Hidvegi Jozsef jhidvegi at ax.hu
Thu Jul 8 10:15:33 CEST 2004


> A Szalay - fizika szerint a paraffin
> olvadás / fagyáshoje 35 kcal/kg.
> Mellette levo oldalon az olvadáspont kb.54 C-fok.
> Megismétlem: a paraffin a szakirodalom
> szerint _nem jó_ hotárolásra.De nem fogom
> elokeresni a forrást, küzdjetek meg vele Ti.

Nem tudom, miert nem jo a szakirodalom szerint, de ez a fenti adat azt mutatja,
hogy  tenyleg nem eri meg. 35 fokos hofokvaltozasra kesztetve a sima vizet,
ugyanazt a hatast erjuk el. A fixirso kb 47 kcal/kg, szerintem az is eleg vacak.
Az igazi egy jo kis 2-300 kcal/kg lenne. :-) Vagy hat tenyleg a goz a maga
540kcal/kg-javal, csak ne lenne vele annyi macera a tarolasaval. Mert meg a goz
homersekletet is be lehet allitani a nyomassal, szoval akar 50 fok korul is
lehetne gozt tarolni, csak valami allatnagy tartaly kene hozza. Igaz, hogy
robbanasveszelyrol szo sincs!

Tenyleg, ez hogy mukodne? Van egy irdatan nagy tartaly, benne az 50 fokos goz.
Szivattyu kihuzza, felnyomja legkori nyomasura, kondenzalodik, es csak ugy dol a
ho belole? :-) Valahogy nem oke a dolog, mert ha a dugattyu folott kondenzalodik
mar, akkor az ciki a kompresszornak.
Vagy mashogy kene kondenzaltatni? De hogy? Mondjuk a tartalyban van egy nagy
leggomb, abba levegot szivarogtatok, kozben a kondenzalodo goz hot termel, azt
elvezetem, de persze a homerseklet marad vegig 50 fok, meg a nyomas is, ami
ekkor van.
Ha esetleg az egyik szaszhalombattai tartalyt leselejtezik, abban lehet
kiserletezni. :-)

hjozsi


____________________________________________________________________
Miert fizetsz az internetert? Korlatlan, ingyenes internet hozzaferes a FreeStarttol.
Probald ki most! http://www.freestart.hu




More information about the Elektro mailing list