OT hir

pjg pjg at freemail.hu
Fri Apr 26 09:25:59 CEST 2002


Hello Lista!


Svéd kutatók szerint rákkeltő anyagokat
tartalmazhat a milliók által kedvelt és fogyasztott alapvető 
élelmiszerek közül a kenyér, a kétszersült és a sült krumpli. A 
stockholmi egyetem munkatársai akkor jutottak a megdöbbentő 
felfedezésre, amikor azt vizsgálták, milyen hatással van a sütés az 
olyan alapvető élelmiszerekre, mint a gabona, a rizs vagy a burgonya. 
<p>A kutatók szerint a zsírban sült, sütőben vagy fritőzben készített 
gabonában vagy burgonyában a veszélyes határérték fölé emelkedhet az 
enyhén rákkeltő anyagként számon tartott akrilamid mértéke - írta a 
Reuters. Az ételkészítés folyamatában akrilamid számos olyan alapvető 
élelmiszerben kialakulhat, mint a kenyér, a burgonyszirom, a sült 
krumpli és a kétszersült. <p>Az amerikai környezetvédelmi hivatal a 
színtelen, kristályos akrilamidot a közepesen veszélyes rákkeltő 
anyagok között tartja számon. A nemzetközi rákkutató hivatal szerint 
állatkísérletek bizonyítják, hogy az akrilamid génmutációkat képes 
előidézni az élőlények szervezetében, valamint jó és rosszindulatú 
gyomorrákot okozhat. 




Akkor mit együnk?  Egymást?

-- 
Üdvözlettel,
 pjg                          mailto:pjg at freemail.hu

Hírlevél olvasással keress pénzt!!!
http://www.mailtronic.hu/?ref=mail2001






More information about the Elektro mailing list