OT hir
pjg
pjg at freemail.hu
Fri Apr 26 09:25:59 CEST 2002
Hello Lista!
Svéd kutatók szerint rákkeltő anyagokat
tartalmazhat a milliók által kedvelt és fogyasztott alapvető
élelmiszerek közül a kenyér, a kétszersült és a sült krumpli. A
stockholmi egyetem munkatársai akkor jutottak a megdöbbentő
felfedezésre, amikor azt vizsgálták, milyen hatással van a sütés az
olyan alapvető élelmiszerekre, mint a gabona, a rizs vagy a burgonya.
<p>A kutatók szerint a zsírban sült, sütőben vagy fritőzben készített
gabonában vagy burgonyában a veszélyes határérték fölé emelkedhet az
enyhén rákkeltő anyagként számon tartott akrilamid mértéke - írta a
Reuters. Az ételkészítés folyamatában akrilamid számos olyan alapvető
élelmiszerben kialakulhat, mint a kenyér, a burgonyszirom, a sült
krumpli és a kétszersült. <p>Az amerikai környezetvédelmi hivatal a
színtelen, kristályos akrilamidot a közepesen veszélyes rákkeltő
anyagok között tartja számon. A nemzetközi rákkutató hivatal szerint
állatkísérletek bizonyítják, hogy az akrilamid génmutációkat képes
előidézni az élőlények szervezetében, valamint jó és rosszindulatú
gyomorrákot okozhat.
Akkor mit együnk? Egymást?
--
Üdvözlettel,
pjg mailto:pjg at freemail.hu
Hírlevél olvasással keress pénzt!!!
http://www.mailtronic.hu/?ref=mail2001
More information about the Elektro
mailing list